צוואה היא מסמך רשמי בעל תוקף משפטי המאפשר לאנשים להורות על חלוקת רכושם וממונם לאחר פטירתם.
רבים טועים לחשוב כי יש סוג אחד בלבד של צוואה, אך האמת היא שיש 4 סוגים שונים של צוואות וחשוב להכיר את כולן לפני שעורכים מסמך שכזה.
בואו נדבר על כל סוגי הצוואות שקיימות במדינת ישראל.
צוואה בכתב יד
צוואה בכתב יד היא צוואה חוקית, אף שהיא עשויה להיות מאתגרת מבחינה משפטית לאחר הפטירה. כדי שלא תבוטל, עליה לעמוד בכללים רבים כגון:
- מסמך הכתוב כולו בכתב היד של המנוח בכתב קריא וברור.
- חתימה בכל עמוד ובכל מקום שבו יש מחיקה או תיקון.
- ציון תאריך בכל עמוד.
- לשון ציווי ולא לשון בקשה.
צוואה בעל פה (שכיב מרע)
צוואה זו מקורה במשפט העברי. צוואה בעל פה תיחשב לחוקית רק במקרה שהמנוח מסר אותה כשהוא על ערש דווי.
על פי חוק, כדי שהיא תיחשב לחוקית, יש צורך בשני אנשים שישמשו כעדים, יתעדו אותה בכתב וימסרו אותה לרשם לענייני ירושות. אם מוסר הצוואה לא נפטר בסופו של דבר, לאחר שלושים ימים מיום עריכת הצוואה, היא תתבטל באופן אוטומטי.
צוואה בפני רשות
צוואה בפני רשות אפשר לערוך בפני נוטריון, שופט, רשם, חבר בית דין רבני והרשם לענייני ירושות וצוואות. צוואה זו נערכת בכתב ואין צורך בעדים מלבד עורך הצוואה המוסמך מהרשימה שציינו לעיל.
הלכה למעשה, במרבית המקרים מי שעורך צוואות מהסוג הזה הוא נוטריון. המצווה נדרש לייתן הוראות בכתב לנוטריון או לומר אותן בעל פה.
הנוטריון מהצד שלו, חוזר על ההוראות, מקריא אותן למצווה ולאחר שהוא מאשר אותן הוא חותם עליהן בחתימה נוטריונית ומוסר את הצוואה למצווה.
צוואה בעדים
צוואה בעדים היא הסוג הנפוץ ביותר של צוואה במדינת ישראל ונותנת באופן כללי את המענה הטוב ביותר כדי להתחקות אחר רצונו של הנפטר.
צוואה מהסוג הזה לא צריכה להיות בכתב יד, אך כן צריכה להיות בכתב ולא בעל פה וצריך לכתוב או להדפיס אותה ולחתום עליה יחד עם העדים.
על פי החוק יש לציין על הצוואה את התאריך שבו נערכה ועליה להיחתם בכתב ידו של המצווה בפני שני העדים לאחר שזה הצהיר שזוהי צוואתו. אין אפשרות לחתום בפני עד אחד וחובה לזמן שני עדים.
העדים מצדם, אינם יכולים להינות מהצוואה (להיות חלק מהיורשים) וכן הם אינם נדרשים לבחון תנאים נוספים (מלבד הצהרתו של המצווה) ואין זה מתפקידם לוודא כי היא נחתמת בדעה צלולה.
צוואה הדדית
צוואה הדדית היא עוד סוג נפוץ של צוואה בישראל שאותה עורכים בני זוג. מה שמיוחד בצוואה הזאת היא שיש תלות של בני הזוג אחד בשני. כלומר, הצוואה של שני בני הזו היא זהה. ולרוב נקבע בה (או בהן) שכאשר אחד מבני הזוג הולך לעולמו, הרכוש עובר לבן הזוג שנשאר בחיים ובנוסף היא מפרטת כיצד יחולק הרכוש לאחר פטירת בן הזוג השני. צוואות הדדיות הן הפתרון הטוב ביותר לזוגות והן דרך מצוינת להביא לשקט במשפחות ולהסדיר בצורה טובה את ענייני חלוקת הרכוש. כמובן שגם לצוואה זו יש "אותיות קטנות" ודרכים להתגבר עליה, לכן חשבו שמי שעורך את הצוואה יהיה בעל ניסיון רב בייחוד בביצוע צוואות הדדיות.
לסיכום
אפשר לראות כי במדינת יש 4 סוגים של צוואות. המוות הוא חלק בלתי נפרד מהחיים ובשלב מסוים כל אחד מאיתנו יידרש להחליט לגבי חלוקת רכושו לאחר הפטירה או חלילה להגיע ליום הדין מבלי שהספיק להסדיר את ענייניו. ולכן אם עדיין לא ערכתם צוואה מסודרת, אנחנו ממליצים ליצור קשר, להבין בדיוק איזו צוואה כדאי לכם לערוך ולדאוג לכך בהקדם האפשרי כדי ליהנות משקט נפשי לכם ובעיקר ליורשיכם.